Nic Jonk

Een leven vol beelden

‘Een leven vol beelden’. Met evenveel recht zou de ondertitel van deze levensschets ‘Een gevecht om (cultureel) lijfsbehoud’ kunnen luiden. Want het vergde heel wat lief en leed, energie, moed, doorzettingsvermogen, inventiviteit en geld om de grote wens van Nic Jonk te vervullen. Maar het lukte hem; de boerenzoon werd een internationaal vermaarde kunstenaar en zijn beeldentuin en de grote galerie kwamen er.

 Vijftig jaar Museum en Beeldentuin Nic Jonk. Een halve eeuw geleden begon de Noord-Hollandse beeldhouwer in een stolpboerderij en op belendende graspercelen een openbaar toegankelijke cultuurpark waar hij aan een groot publiek zijn beelden, tekeningen -  en later - zijn schilderijen zou tonen. Eerst vrijwel alleen gipsen beelden op aardappelkisten, maar geleidelijk groeide ‘de beeldentuin’ naar wat zijn levenswerk zou worden: op smaakvolle sokkels staat een reeks bronzen beelden, die ook in tal van nationale en internationale steden en dorpen geplaatst zijn, want Jonk is de beeldhouwer met de meeste beelden (250) in de openbare ruimte. ‘Nic Jonk’ in Grootschermer is een begrip: Museum en Beeldentuin zijn een trefpunt van cultuur en natuur.

De schrijver, Rob Bouber, was 35 jaar kunstredacteur bij een Noord-Hollandse krantencombinatie. Voor de boekenuitgeverij van de dagbladonderneming schreef hij in 2004 het populaire kunsthistorische boek ‘Gezichten van Noord-Holland’, (2005), gevolgd door de bestsellers ‘Het Onbekommerde Leven’ (2006) en ‘De Onbevangen Jaren’ (2007). In 2008 begon Rob Bouber een eigen uitgeverij. De Liefde in Koedijk, aangesloten bij het Centraal Boekhuis in Culemborg, geeft boeken uit over wellness, psychologie, kunst en literatuur. Bouber schreef in 2011 twee delen van de kinderserie ‘Karel Cavia’ en in 2014 verscheen de verhalenbundel ‘Linda Lu en andere lichtvoetige verhalen’. Hij was columnist voor het maandblad ZIN en schrijft regelmatig bijdragen voor het literaire voetbaltijdschrift ‘Hard Gras’.

www.uitgeverijdeliefde.nl

ISBN: 9789079975255

352 pagina's, met foto's. 

 

  • Nic Jonk Een leven vol beelden
    Nic Jonk Een leven vol beelden

    Nic Jonk: Al op vierjarige leeftijd moest hij het als halve wees zien te rooien.

    Op katholieke dansles vond hij zijn grote liefde, met wie hij een groot gezin stichtte. Hij buffelde ’s avonds voor Vroom en Dreesmann en De…

    € 24,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2022 Uitgeverij De Liefde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel