Ankertje serie: Langedijk/ Volwassene, ouder en kind in relatie tot het eeuwige zelf

Vorige Artikel 5 van 29 Volgende
€ 7,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

Niet meer verkrijgbaar via de boekhandel.

Op 1 pagina staat een aantekening.

Onze prijs: 7,00

In ieder van ons zijn meerdere 'zijnslagen' aanwezig. De meest opvallende kunnen we de volwassene of 'het verstandige ik', de ouder of 'de opvoeder' en het kind in de mens noemen. In elk van deze zijn verschillende aspecten te onderscheiden, bijvoorbeeld de aardige en de autoritaire ouder. Het kind in ons heeft vooral met emoties te maken.
Nu eens overheerst de ene laag, dan weer komt de ander het sterkst tot uitdrukking. Bij de een is 'het verstandige ik' duidelijk aanwezig, bij iemand anders juist het kind.
Maar bij dezelfde persoon kan het van moment tot moment verschillen: soms kan men heel verstandig praten en in een ander situatie kinderlijk blij of bang zijn.
Volgens traditionele theorieën zijn deze drie lagen het gevolg van de invloed van de ouders, opvoeders en de cultuur waarin men opgroeit.
Behalve deze drie lagen onderscheidt Pieter Langedijk ook het hogere ik en de invloed van vorige levens. Volgens hem zijn wij niet het produkt van anderen, maar waren we in vorige levens al min of meer zo. Om bepaalde redenen hebben wij die ouders en die omgeving uitgekozen om bepaalde eigenschappen en vaardigheden te versterken of minder sterk te maken.
De schrijver, therapeut en onverwijspsycholoog, heeft zijn theorie getoetst aan honderden ouders, onderwijzers en jonge kinderen, met als doel dat men zichzelf, de ouders en onderwijzers, vriend(inn)en en partners beter ging begrijpen en beter met hen om kon gaan.

Recensie(s)

Uiteenzetting in grote lijnen van Transactionele Analyse (T.A), een persoonlijkheidstheorie die met name in de psychotherapie haar bruikbaarheid heeft bewezen. Hier wordt T.A. besproken met het oog op zelfinzicht voor iedereen. Manieren van omgaan met elkaar, in huwelijk en opvoeding, in het onderwijs en in grotere maatschappelijke verbanden worden geanalyseerd. Er volgen adviezen voor verandering. Aan levensomstandigheden wordt via het geloof in reïncarnatie betekenis toegekend. De auteur noemt zichzelf therapeut en onderwijspsycholoog. Vereenvoudigde en aan de individuele ervaringen en opvattingen van de auteur aangepaste uiteenzetting over T.A. Bevat overwegend "verstandige praat en wijze raad". Slordige compositie, niet erg instructieve tekeningen en veel beweringen die niet worden onderbouwd. Geschreven voor het grote publiek.
(Biblion recensie, Redactie..)

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2021 Uitgeverij De Liefde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel